Kdy vznikly parfémy? Jaké jsou nejčastější a nejoblíbenější ingredience? Kde se bere pižmo nebo třeba ambra? Na některé otázky jsme již na tomto blogu odpovídali, ale určitě není na škodu zopakovat v jenom článku 10 zajímavých faktů o parfémech
- Voňavky existují snad již od samého počátku lidstva. Nejprve se používaly bylinky a květiny a později se přidaly vonné oleje a kadidla. První důkaz používání parfémů byl nalezen v 3500 let staré hrobce egyptské královny Hatšepsovet v Thébách. V Egyptě ve starověku bylo používání vonných olejů z myrhy a dalších vzácných dovezených ingrediencí velmi oblíbené.
- Slovo „parfém“ pochází z latinského per fumum, což doslova znamená „prostřednictvím kouře“ a odkazuje k původnímu způsobu výroby parfémů, tedy vytváření jemného spreje z hmotné substance.
- Dnes je většina ingrediencí požívaných v parfémech vyráběna chemicky, dříve ale mezi nejoblíbenější přísady patřily byliny a koření. Naši předkové používali nejvíce bergamot, myrhu, koriandr, pryskyřici nebo mandle. Dnes běžné parfém obsahují okolo 20 – 250 ingrediencí.
- Stejný parfém voní na každém člověku jinak, což je dáno odlišným pH pokožky. Jak se vůně na těle rozvine ovlivňují také biologické změny v pH pokožky, které jsou zase ovlivněny různými hormony. Vliv na rozvíjení vůně má i stravování, třeba kořeněná jídla, dále pak životní styl či léky.
- Jedna z nejčastějších ingrediencí v parfémech je pižmo. Pravé pižmo, neboli mošus, se získávalo z pohlavních žláz přežvýkavce kabara pižmového. Kabar byl však téměř vyhuben a dnes patří mezi ohrožené druhy. Pižmo se tak vyrábí synteticky. Další zajímavou přísadou parfémů je ambergis, což výměšek trávicího ústrojí vorvaně a patří k nejdražším parfumářským ingrediencím. Lidé ji často zaměňují s ambrou. (Více o ambře a ambergis)
- Je vědecky dokázáno, že ženy mají lepší čich než muži. Příčiny můžeme hledat již v dávném pravěku. Ženy, které v pravěku sbíraly plody a připravovaly potravu, potřebovaly jemnější čich než lovící muži. Kdyby nepoznaly zkažené nebo jedovaté jídlo, mohly by otrávit celý klan.
- Čichové vzpomínky jsou silnější než vizuální a chuťové. Proto si mnoho z nás vzpomíná na vůně, které nám připomínají dětství. Proto se někdy v parfémech objevují ingredience, které připomínají vůni čerstvě vypraného prádla, dětského pudru nebo mýdla.
- V Evropě se parfémy rozšířily díky Kateřině Medicejské, která se v 16. století vdala za francouzského krále a omámila dvůr svými parfémy. V Itálii už v té době umění výroby parfémů značně vzkvétalo a Kateřina dovezla toto tajemství do Francie. (Více o historii parfémů)
- Pokud parfém aplikujete na šíji, zápěstí, předloktí a za uši, bude vonět výrazněji a silněji. Na těchto místech je totiž tenká kůže a pulzuje zde krev, takže je pokožka teplejší a parfém se lépe odpařuje. Coco Chanel dokonce prohlásila, že by si žena měla nanášet parfém na ta místa, kde si přeje být líbána.
- Volné sdružení nejlepších světových parfumářů se nazývá L´Artisan Parfumeur a vzniklo v roce 1976 ve Francii. Spojuje nejznámější a nejrespektovanější tvůrce vůní a parfémů, které mají k dispozici nejlepší a nejdražší ingredience, jako je šedá ambra, ručně sbírané okvětní plátky květin nebo drahé a vzácné koření.